BIJEN- & NATUURMARKT 2019

in Nationaal Bomenmuseum Gimborn te Doorn

Deelnemers 2019

De webshop AddLia is een onderdeel van www.buckfastimkers.nl
Buckfastimkers is een moderne imkerij welke uitsluitend werkt met de Buckfastbij.
Naast het telen van koninginnen en het vermeerderen van bijenvolken oogsten zij ook de producten van hun bijenvolken.
De voornaamste producten zijn, honing, bijenwas, propolis en op propolis gebaseerde producten, stuifmeelkorrels, mede en bloemenzaden.
Voor meer informatie zie ook de webshop www.addlia.nl

Wypkje Dijk is zijdeschilderes sinds 1993, het werken met kleuren is geluk makend. De inspiratie komt veelal uit de natuur, maar het kan ook behang zijn in een oud hotel. Het werk voltooid zich in een eigenzinnig kleurenpalet die door de glans van natuurzijde een mooi geheel worden.
www.atelierwypkje.nl

Bijenkans kweekt biologische tuinplanten die één ding met elkaar gemeen hebben: er komen vlinders, bijen, hommels en tal van andere insecten op af. Daarnaast is het een tuin waar deze planten in al hun pracht te beleven zijn. De kwekerij is bedoeld voor iedereen die meer ecologisch wil tuinieren. De meeste soorten worden vanuit de volle grond verkocht, je koopt een gewortelde stek, pol of zaailing. Door het kiezen van bijen- en vlinderplanten maak je kennis met een extra dimensie in de tuin, namelijk alles wat zoemt en fladdert! Kijk voor meer informatie op: www.bijenkans.nl of www.facebook.com/bijenkans.

Aaron van Randeraad - Bijenkasten
www.bijenkasten.nl

Nederlandse Bijenhoudersvereniging Driebergen Doorn
driebergendoorn.bijenhouders.nl/

Jacob Beeker - Biologische voeding vers

Fruitbomen
www.boomkroon.nl

Cor Hagenaars
Van huis uit ben ik altijd bezig geweest met het zelf maken van houten voorwerpen. Ik ben een echt natuur mens en geniet dan ook van mijn tuin en de vele wandelingen die ik met mijn vrouw maak door de natuur, zoals de Heuvelrug. Als hobby en liefhebberij ben ik insectenverblijven en bijenhotels gaan maken van restmateriaal. Dit rest materiaal in van hout en schoon. Ik geef het een tweede leven door het te verwerken in mijn creaties. Ook maak ik schilderijen van hout. Eigenlijk maak ik van alles zolang ik maar met resthout kan werken en natuurlijk materiaal zoals eiken, berken en andere houtsoorten. Daar maak ik ook Kerstmannetjes van en paddenstoelen op stam. Gezien de slechte bijenstand van de wilde bijen zou een ieder meer groen in zijn tuin moeten hebben en zeker een verblijf voor de bijen. Zelf heb ik enkele bijen en insectenverblijven in mijn tuin hangen.

De Glimlach is deze dag aanwezig met de heerlijke en bijzondere geurolie van Aromas Naturales. Deze zachte geuren geven niet alleen sfeer aan je huis maar kunnen ook een positieve werking hebben op je lichaam en geest.
Een voorbeeld; mensen die slecht in slaap vallen of vaak tussendoor wakker worden, hebben veel baat bij de geur Oranjebloesem.
Bij verkoudheid, astma en hooikoorts is de Eucalyptus weer heel verlichtend.
Snurk je zelf of je partner? Marjoraan vermindert vaak het snurken, best wel fijn! :-) Kom luisteren naar mijn uitleg en ruik eens aan de heerlijke geurpotjes!

De Korenmaat levert biologische boodschappen op bestelling aan particulieren en kleine bedrijven en instellingen. We zijn gespecialiseerd in verswaren van regionale telers en producenten, maar u kunt voor al uw dagelijkse bio-boodschappen bij ons terecht. Wij zijn kleinschalig en bieden dienstverlening op maat. U kunt boodschappen laten bezorgen in Utrecht/Zeist e.o. Maar zelf afhalen tijdens onze openingstijden kan ook. De Korenmaat hanteert een eigenzinnig prijssysteem waarbij de reële kosten van het verwerken van uw bestelling inzichtelijk wordt gemaakt. Grotere hoeveelheden zijn daardoor voordeliger dan kleine.

Nieuwsgierig?

Bezoek onze kraam, onze website www.dekorenmaat.nl of kom dinsdag of vrijdag tussen 16u-19u of zaterdag tussen 9u-13u langs in onze winkel aan de Dijnselweg 84a in Zeist.

Wim Roeleveld - honing
www.detraayhoning.com

Planten, zuivere appelsap.

EL ALTO serveert tijdens de Bijen- en Natuurmarkt heerlijke espresso's en cappuccino's van Yanaloma espresso bonen. Deze EKO gecertificeerde, 100% arabica koffie behoort tot de topkwaliteiten verkrijgbaar in Nederland. Deze single estate koffie is afkomstig uit het gebied ten noordoosten van La Paz tegen de grens met Peru; het hoogland Apolobamba van Bolivia. Deze koffie wordt door Illimani geimporteerd. In dit gebied wonen Leco indianen. De koffie wordt door de inheemse bevolking op ambachtelijke wijze geteeld tussen 1300 en 1800 m hoogte. Het is een hoogwaardige koffie met een breed smaakpallet dat erg goed in balans is.
www.elalto.nl

De kraam van Elbert van Zanten staat vol met bij bzzz vriendelijke planten; van korenbloemen, artisjok en natuur geraniums met geur tot prehistorie begonia's. En er zijn ook oude lavendel soorten en diverse types lavatera te vinden.

De olijven voor de Finca-Forata-olijfolie worden elk jaar in november door een gezellige ploeg plukkers met passie geplukt en elke avond vers afgeleverd bij de Coöperativa "Virgen de los Desamparados" in Yàtova - Spanje. Samen met nog 7 dorpen, brengt deze Coöperatie de olijven naar de perserij "ALmazara Molino del Motroton" waar de olijven direct koud worden geperst tot deze eerste kwatiteit Extra Virgen Olijfolie. Doordat de olijven altijd van dezelfde gaarden komen, en de verkregen olie nooit gemengd wordt met andere oliën, is de kwaliteit zeer constant. Zij heeft een eigen herkenbaar karakter, met een braaf bittertje op de tong en een prettig pepertje in de keel. Uitstekend geschikt voor het bereiden van de dageiijkse warme maattijden en als saladedressing. Tevens ideaal als basisingrediënt voor marinades en sauzen. Bovenal erg lekker op een stukje stokbrood met een snufje zeezout.
www.finca-forata.com

Gerrie Hegeman is Orthomoleculair voedingsadviseur. Ze begeleid en inspireert mensen naar een gezondere leefstijl. Genezen door voeding, het kan weet zij als ervaringsdeskundige. Door de juiste voeding kun je bestaande klachten sterk verminderen of laten verdwijnen, en nieuwe klachten voorkomen. Haar missie is om iedereen hiervan op de hoogte te brengen. Zij geeft individuele voedingsadviezen, lezingen/presentaties en de unieke cursus Vitaal met Voeding.
Haar eigen eerste stap naar een gezondere leefstijl is begonnen met de producten van Forever. Dit zijn natuurlijke beauty- en health producten die de gezondheid optimaal ondersteunen. In het assortiment van Forever zitten ook prachtige bijenproducten die hoog gewaardeerd worden door de gebruikers.
Meer info: www.gezondmetgerrie.nl - email info@gezondmetgerrie.nl - facebook Gezond met Gerrie

Houdt u van groen, bloemen en planten, tuinen en tuinieren? Dan bent u bij Groei & Bloei aan het juiste adres. Groei & Bloei Zeist e.o. is een actieve vereniging op het gebied van bloemen en planten, tuinen en tuinieren. Zij organiseren diverse activiteiten zoals inspirerende lezingen met beeldmateriaal, cursussen en workshops, open tuinen, excursies en tuinreizen. En ze zijn op de bijenmarkt aanwezig om je alle informatie over de vereniging en hun afdeling te vertellen! www.zeist.groei.nl

Groen Geloven - Bijenwasdoeken
Bent u net als vele anderen op zoek naar een alternatief voor al dat plastic om ons voedsel, kom dan eens langs bij de kraam van Groen Geloven. Daar is een keur aan bijenwasdoeken en katoenen zakken te koop.
De bijenwasdoeken zijn gemaakt van (biologische) katoen, bijenwas en jojobaolie en kunnen gebruikt worden om voedsel in vers te houden. Ze kunnen ook in de vriezer en zijn herbruikbaar. Bijenwasdoeken zijn kortom het ideale alternatief voor plasticfolie.
groengeloven.com

Gea Boer - Schoonmaakartikelen
geaboer@ha-ra.nl

Bijenproducten

Edward Segaar - Honingproducten

J. Vazquez - Bijenkasten

Wilgentenen- en wolproducten

IVN laat jong en oud beleven hoe leuk, gezond èn belangrijk natuur is. Dat doen ze met natuuractiviteiten, cursussen, projecten en campagnes. Zelf leren en doen staan altijd centraal. In hun kraam op de bijenmarkt kunt u informatie over IVN en hun wandelingen en cursussen in de buurt vinden of leuke natuur zoekkaarten kopen. Kinderen kunnen een leuke bijen knutsel maken of speurtocht komen doen!
IVN ondersteunt ook het landelijke project Operatie Steenbreek, waarmee ze iedereen enthousiasmeren om hun tuin te vergroenen. Tegels eruit, plant erin! In de kraam vragen ze op een speelse manier ook aandacht voor Operatie Steenbreek, wat zeker ook goed is voor de bijen!

Food - Jam, chutney etc. janmaartenwinkel@hotmail.com

Willem 't Hooft - planten, bloemen en bollen
www.a8-doorn.nl

Jan van Houtum - planten,
www.kwekerijvanhoutum.nl

Jan Prins - mandenmaker

Catergorie Ambacht / Handgemaakt: glas graveren.

Natuurlijke producten - Verzorging en honing
rockmix8@hotmail.com

De Natuurlijke Bron staat met hun uitsluitend natuurlijke producten op diverse Natuurgerichte markten in Nederland. Zo ook bij ons op de Bijen- & Natuurmarkt in Doorn. Een deel van hun producten produceren ze op ambachtelijke wijze met natuurlijke middelen en dus zonder toevoegingen van geur/kleur/smaakstoffen. Voorbeelden hiervan zijn: jam, chutney, mosterd, pesto, gedroogde kruiden, kruidentheeŽn, zalven, oliŽn. Bovendien bieden ze een breed assortiment edelstenen, mineralen en overige gerelateerde producten aan.
www.natuurlijkebron.nl

Natuurmonumenten Utrecht doet mee aan de Bijenmarkt op 13 april. Het thema van Natuurmonumenten is dit jaar Wilde bloemen.
Maak plaats voor wilde bloemen
Is het jou ook al opgevallen? Insecten, bloemen en vogels verdwijnen uit ons landschap. Zonder wilde bloemen, geen insecten en zonder insecten geen vogels. Daarom zet Natuurmonumenten heel Nederland in bloei. Binnen onze natuurgebieden, maar vooral ook daarbuiten. Samen zorgen we voor meer wilde bloemen op de Utrechtse heuvelrug. Doe je ook mee? Kom op zaterdag 13 april bij onze stand op de Bijenmarkt in Doorn. Of kom meteen in actie en maak je eigen mini-natuur. Vraag het actiepakket aan op www.natuurmonumenten.nl/bloemen. Samen zorgen we voor meer wilde bloemen in Nederland.

Ocram Natuurproducten is er deze dag met de echte, authentieke Hakhoning in maar liefst 10 smaken. Hakhoning is al een eeuwenoud product gemaakt van honing en toegevoegde kruiden. Het is o.a. goed voor de luchtwegen, verzachtend voor de keel maar ook heerlijk in de thee als zoetmiddel en natuurlijk om gewoon te snoepen. Ook hebben wij heerlijke honingbonbons in diverse smaken. Kom gerust lekker proeven, welkom!
www.ocramnatuurproducten.nl

Mode - Outdoor
www.outdoor-gear.org

Bijenmarkt: honing.

De Polderheks oogst kruiden van eigen erf en verwerkt ze tot zeep en shampoo. Wat dacht je van een brandnetelshampoo? Ook heeft ze diverse zalven mee die gemaakt zijn van bijenwas en propolis. Alles vrij van chemische stoffen, puur met de kracht van de natuur.
https://www.facebook.com/pages/category/Local-Business/De-polderheks-1692643917705680/

Carolien is aanwezig op de Bijenmarkt met leuke vogelvoederhuisjes en gerecyclede woonaccessoires. Haar motto is: "Waarom weggooien als je het een tweede leven kan geven door er iets unieks van te maken!"
Op dit moment is ze bezig met het creŽren van een complete "jutelijn". Deze zal bestaan uit kleine poefjes, kussentjes en stoeltjes.

Henri van Delft - Huis & Tuin Woondecoraties

Utrechts Landschap is DE beschermer van natuur en erfgoed in de provincie Utrecht. Steun ons om onze prachtige natuurgebieden en monumentaal erfgoed blijvend te bewaren. Voor 2,50 euro per maand houdt u mede de natuur om u heen in stand. Al meer dan 26.000 beschermers zijn u voorgegaan!
www.utrechtslandschap.nl

Tommy Jeuken - Tuindecoratie

Tuinjoop komt met haar zadenkoffer naar de Bijen & Natuurmarkt in Doorn.
Deze koffer zit vol met 200 soorten zadenzakjes met bloemen voor bijen, bloemen voor vlinders, eetbare bloemen, wilde planten, groente en kruidenzaadjes.
Ook neemt zij plantjes mee en zelfgemaakte kruidenproducten, zoals kruidenthee, zalf, zeep, créme en lippenbalsem.

www.tuinjoop.com

Christine Besseling
Zelfgemaakte sieraden van natuurlijke materialen, zoals leer, zilver, klei en edelsteen.

De Veluwse-CadeauShop heeft leuke cadeauartikelen voor liefhebbers van het buitenleven. Prachtige geschenken met afbeeldingen uit de natuur zoals porseleinen bekers, serviezen, tafelkleden, lopers en kussens met mooie dierenmotieven. Al deze producten zijn te vinden in hun webshop. De stof voor onze tafelkleden en kussens importeren zij zelf en worden in een atelier verwerkt tot mooie eindproducten. Daarnaast verkopen zij sinds kort ook heerlijke Veluwse Streekproducten. Een deel van hun assortiment is ook te vinden op de Groei & Bloei Natuurmarkt. Leuk om te geven - Leuk om te krijgen.
www.veluwse-cadeaushop.nl

Vereniging van Carnica Imkers.
www.verenigingvancarnicaimkers.nl

Wico Planten stelt zich voor: "Wij zijn een kwekerij die vaste planten, bijzondere kleine heesters, klimplanten aanbied en hierover informatie geven. Hieronder een kleine impressie van hoe wij dat zien:
Onze visie is om planten laten gedijen, waardoor de natuur weer in balans is, de biodiversiteit alsmaar groeit en waar mensen zonder veel onderhoud van kunnen genieten.
Onze missie is om te adviseren waar welke plant het beste toegepast kan worden. Daar waar ze in de natuur ook zouden staan. Door de planten onder te verdelen in een systeem die gebaseerd is op de natuurlijke habitat, creŽren we een inzichtelijk overzicht. De juiste toepassing wordt aangescherpt door dagelijkse observatie en kennis uit de praktijk."
www.wicoplanten.nl

Michiel-Julius Nuijten - Natuurlijke producten: Verzorgingsproducten

Zepig stelt zich voor: "Wij verkopen natuurlijke handgemaakte zeep, shampoo bars (haarzeep), scheerzeep, schoonmaakzeep, conditioner en nog meer natuurlijke producten voor in je badkamer. Veel van onze zepen zijn biologisch, vrij van palmolie, vegan en gebaseerd op eeuwenoude recepten, zoals bijvoorbeeld Afrikaanse zwarte zeep (black soap), olijfzeep zoals Aleppo zeep en castille zeep.
En op de Bijenmarkt in Doorn maken we in onze kraam heerlijke zeep met honing."
www.zepig.nl

Sebastiaan Duinker (43 jaar) heeft een eenmanszaak in kaas in Boven-Leeuwen. Hij staat daarmee op diverse markten en standplaatsen. Hij verkoopt boerenkaas, kruidenkazen, geitenkaas, schapenkaas en biologische kazen met een eetbare natuurkorst. Verder heeft hij zachte kazen zoals brie, geitenkaas, blauwschimmel en roodschimmelkaas. En ook heerlijke verse roomboter.
www.zuidwesterkaas.nl

© 2019 Nationaal Bomenmuseum Gimborn Nationaal Bomenmuseum Gimborn, Velperengh 13, 3941 BZ Doorn webdesign: Emajeur